Jeroen Boel Steenconservatie

Dit is een klein gespecialiseerd bedrijf met vrijstelling van btw. Ik heb een Master in Conservation en Restoration.
Ik doe restauraties aan beelden in steen, gips en terracotta. Voorbeelden van werkzaamheden zijn verlijmingen,
plastisch herstel, consolidaties, reinigingen, constructiewerkzaamheden, en moulages.


Contacteer mij via jeroenboel@hotmail.com

Laatst gerealiseerde project: Christusbeeld in terracotta

Deze terracotta had een aantal oude restauraties, bijvoorbeeld aan de borst en aan de onderkant van het kruis. De restauratie aan de borst werd opnieuw verlijmd met Akepox 2010, Lacunes werden opgevuld met Restauratiemortel RM van Remmers. Nadien werd het beeld opnieuw beschilderd met gespecialiseerde verf van Rewah (Inducryl Facade) in samenspraak met de Kerkfabriek van Borgt.

Laatst gerealiseerde project: herstelling van een tafelpoot uit albast

Deze albasten tafelpoot bestaat uit verschillende gedraaide fragmenten die door een spil in het midden worden samengehouden. Eén van de fragmenten was gebroken. Een ander fragment (ananas) stond dan weer verkeerd gemonteerd. Het afgebroken fragment werd opnieuw gemaakt. En het verkeerd gemonteerde stuk werd goed gezet.

Laatst gerealiseerde project: 13 gipsen beelden afkomstig van een kerststal van de Kerk van Lede

Deze gipsen beelden worden elk jaar voor Kerstmis verzet en gemanipuleerd. Het gevolg is dat er wel wat schade is opgetreden aan deze beelden: handen die afgebroken zijn, lacunes, verfschade en andere breuken. Verlijmingen zullen met rv-staal en epoxy gebeuren. Invullingen met Multispachtel en retouches met aquarel.

Laatst gerealiseerde project: een gipsen Vincentius a Paulo

Dit gipsen beeld is door iemand anders reeds onder handen genomen, met alle gevolgen van dien... Een agressieve reiniging waardoor verf en polychromie uitgewist werden en slecht plastisch herstel. De uitgewiste polychromie zal worden herdaan, het slechte plastisch herstel worden verwijderd en bijgevuld worden en vervolgens zal plaatselijk worden bijgeretocheerd.

Laatste project: een gipsen Christus afkomstig van de gebouwen van brouwerij Duvel

Dit gipsen beeldje had buiten in een nis gestaan. Er was overal vormelijke schade opgetreden. Bijvoorbeeld aan de vingers, het kleed en de globe. Het plastisch herstel werd uitgevoerd met Multispachtel. Het beeld werd opnieuw gepolychromeerd volgens het onderzoek naar de originele polychromie en werd behandeld opdat het weer buiten kan staan.

Een nieuwe sokkel voor een oud beeld van Leonard Baeken

Dit beeld was losgekomen van zijn oorspronkelijke sokkel. De eigenaar wilde een nieuwe sokkel. Deze werd verlijmd met een roest vrij stalen dook en epoxy.

Maquette van het Monument van de Gesneuvelden voor het Museum van Lokeren

Dit is de maquette voor het monument van de gesneuvelden van Lokeren tijdens WOI. De beeldhouwers die instonden voor het maken van deze maquette en het uitvoeren van het monument waren Rooms en Speiser.  De maquette is gemaakt uit gips en is gepolychromeerd. Het is vervuild omdat het onbeschermd in een depot gestaan heeft. Verder zijn er ook een aantal lacunes. Het beeldje van Jezus was door midden gebroken. Het werd verlijmd met epoxy en een rvs dook. Het volledige kunstwerk werd gereinigd met water en een beetje detergent. Het plastisch herstel zal worden uitgevoerd met multispachtel en geretoucheerd worden met waterverf.

De Christus was gebroken. Hij werd verlijmd met een dookje.Ook zijn hand was beschadigd. Dit werd bijgemaakt met multispachtel. Alles werd geretoucheerd. Zijn aureool werd opnieuw gemaakt in geelkoper.

Precolumbiaans beeldje, verlijming en bijmaken ontbrekende stukken

St. Leger in plaaster: het bijmaken van een verdwenen hand

Gepolychromeerd heilige Agnes beeld in plaaster, retoucheren en bijmaken van een palmtak

Reclamebeeldje Jacques: oude restauratie verwijderen

Dit gipsen beeldje bevat 1 oude restauratie: de wijsvinger. Deze is echter slecht uitgevoerd omdat hij in de foute richting staat. Vormelijk is hij ook niet al te best. De oude herstelling werd verwijderd en voorzien van een nieuwe.

Reclamebeeldje Bitter Velda

Dit beeldje is verwaarloosd geworden. De polychromie is op vele plaatsen verdwenen. Het werd volledig geherpolychromeerd. Het nieuwe etiket is afkomstig van een HR-scan van een etiket van het Jenevermuseum.

Plaasteren beeld uit het Stedelijk Museum van Sint-Niklaas

Dit gipsen beeldje is van Frans Van Havermaet. Het stelt pastoor de Meerleer voor met twee bejaarden. De arm van het vrouwtje was een oude verlijming. Deze verlijming was losgekomen. Het armpje hing naar beneden. De lijmresten werden verwijderd met een solvent. Er werd een rvs dook voorzien en het armpje werd opnieuw verlijmd. Ook de duim werd bijgemaakt. Nadien werd er opgevuld met Multispachtel en werd er geretoucheerd.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now