top of page
20200701_143046.jpg

Jeroen Boel Steenconservatie

Dit is een klein gespecialiseerd bedrijf met vrijstelling van btw. Ik heb een Master in Conservation en Restoration.
Ik doe restauraties aan beelden in steen, gips en terracotta. Voorbeelden van werkzaamheden zijn verlijmingen,
plastisch herstel, consolidaties, reinigingen, constructiewerkzaamheden, en moulages.


Contacteer mij via jeroenboel@hotmail.com

Makeover van twee gipsen beeldjes van Novita (Popeye and Olive)

POPEYE_NA2.jpg
OLIVE_NA2.jpg

9 september 2023: opening Huis Janssens te Sint-Niklaas, met enkele door mij gerestaureerde beelden

IMG_8883.JPG
IMG_8880.JPG
IMG_8881.JPG

Zomer 2023: restauratie van de beelden van de kerststal van Wichelen

KERSTSTAL_NA.jpg
OLIE_VOOR TIJDENS2_bewerkt-2.jpg

Herstel van een reclamebeeldje: verlijming en plastisch herstel

Natuurstenen beelden aan de kerk van Borlo: verfverwijdering en aanbrengen van beschermende verf.

Barbara_voor_na.jpg
Maria_voor_na.jpg

Deze natuurstenen beelden, die langs de buitenzijde van de kerk van Borlo in een nis staan, waren overschilderd met niet waardevolle, afbladderende en niet esthetische verf. De oude verf werd verwijderd en de beelden werden voorzien van een nieuwe, beschermende en esthetische verf (INDUCRYL FACADE) met natuursteenuitzicht.

Teruggeplaatst in de kerk van Reningelst: gipsen beelden van Pastoor van Ars en H. Willibrordus

geplaatst2b.JPG
geplaatst1b.JPG

Deze oorspronkelijk gepolychromeerde beelden en sokkels, waren in de jaren 1960 overschilderd met beige muurverf. Er werd onderzoek gedaan naar de oorspronkelijke kleuren, en ze werden opnieuw gepolychromeerd.

Verlijming, wedersamenstelling, moulage en afgieten in PUR MC12 van een gevandaliseerde arm

voor_na.jpg

De nieuw gemaakte arm werd gebruikt om een beeld aan te vullen achteraan de kerk van Vlezenbeek. Verlijmingen gebeurden met AKEPOX 2010, opvullingen met Multifill (Remmers) en het beeld werd herschilderd met Inducryl Facade (Rewah).

foto tijdens de werken: herpolychromering van een overschilderd heiligenbeeld (Theresia) uit de kerk van Reningelst

voor-tijdens2.jpg

Restauratie van het beeld van Carolus Borromeus uit de gelijknamige

kerk in Antwerpen

voor-na.jpg

Dit gipsen beeld werd grondig gereinigd. Er was een oude restauratie aan de hals die bijgewerkt werd. Voorts een aantal kleine lacunes, die bijgevuld werden met Multifill. Het goud op het beeld werd opnieuw geschilderd. Als laatste werd er een koperen plaatje bevestigd, met de naam van de heilige.

Verlijming van een kalkstenen beeld van Nicholas Pope

tijdens.jpg
thumbnail_IMG_3703.jpg

Foto tijdens de reiniging van een terracotta van Eugène Canneel

Dit kalkstenen beeld was in zeer veel grote en kleine stukken gebroken. Ze werden verlijmd met AKEPOX 2030. De grote brokken werden met een roestvrijstalen dook en AKEPOX 2030 aan elkaar gezet. Opvullingen van de lacunes gebeurden met Multispachtel.
 

voor-tijdens2.jpg

Foto tijdens de werken: beeldhouwwerk van Robert Van De Velde, kerkhof van Tereken in Sint-Niklaas

Dit terracotta beeld werd voor een eerste maal gereinigd met de reinigingspasta Arte Mundit van Remmers. De afwerking gebeurt met een oplossing van detergent en wattenstaafjes. Dit is een foto TIJDENS de reiniging.

voor-na.jpg

Dit hoogreliëf (een piëta voorstellende) is van de hand van de Sint-Niklase beeldhouwer Robert Van De Velde. Het werd ooit volledig overschilderd met Latex-verf. Deze verf werd dan een aantal jaren later gedeeltelijk terug verwijderd door werkmannen van het kerkhof. De werkzaamheden aan dit kunstwerk zijn: 

- volledige reiniging van het beeldhouwwerk

- verantwoorde verwijdering van de witte verf op de achtergrond

- het aanbrengen van een beschermlaag (Funcosil FC) als hydrofobering na de volledige behandeling

Foto tijdens de werken: 13de eeuwse doopvont van de stad Tienen

doopvont_tijdens.jpg

Deze doopvont uit de dertiende eeuw is gemaakt uit Doornikse kalksteen. Ze werd eerst gereinigd, alvorens ze te verlijmen met AKEPOX 2030. Dit is een constructielijm, die constant onder water mag staan. De barsten en het plastisch herstel zullen opgevuld en uitgevoerd worden in de restauratiemortel LITHOS ARTE, die quasi dezelfde kleur heeft als de steen.

Gipsen Onze-Lieve-Vrouwenbeeld, Sint-Johannaschool Wommelgem

20210923_095429.jpg
IMG_1794.JPG

Dit gipsen heiligenbeeldje heeft in een nis van een kloostergebouw gestaan. De verf bladderde heel sterk af. In overleg met de school waar het beeldje gestaan heeft en na polychromie-onderzoek,werd het beeld opnieuw gepolychromeerd (na het verwijderen van overschilderingen en plastisch herstel).
 

Foto tijdens de werken: gepolychromeerd gipsen beeld van het Heilig Hart, Kerk Reningelst

Heilig Hart Tijdens3.jpg

Dit gipsen, oorspronkelijk gepolychromeerde beeld, was in de jaren 60 overschilderd met een beige verflaag. De bedoeling van de restauratie is om het beeld opnieuw te polychromeren. De beschildering gebeurde met Winsor en Newton Studio Acrylverf.

Christusbeeld in terracotta, achterkant kerk Borgt

Christus Grimbergen voor na.jpg

Deze terracotta had een aantal oude restauraties, bijvoorbeeld aan de borst en aan de onderkant van het kruis. De restauratie aan de borst werd opnieuw verlijmd met Akepox 2010, Lacunes werden opgevuld met Restauratiemortel RM van Remmers. Nadien werd het beeld opnieuw beschilderd met gespecialiseerde verf van Rewah (Inducryl Facade) in samenspraak met de Kerkfabriek van Borgt.

Herstelling van een tafelpoot uit albast

voor-na-tafelpoot.jpg

Deze albasten tafelpoot bestaat uit verschillende gedraaide fragmenten die door een spil in het midden worden samengehouden. Eén van de fragmenten was gebroken. Een ander fragment (ananas) stond dan weer verkeerd gemonteerd. Het afgebroken fragment werd opnieuw gemaakt. En het verkeerd gemonteerde stuk werd goed gezet.

13 gipsen beelden afkomstig van een kerststal van de Kerk van Lede

IMG_3831.JPG

Deze gipsen beelden worden elk jaar voor Kerstmis verzet en gemanipuleerd. Het gevolg is dat er wel wat schade is opgetreden aan deze beelden: handen die afgebroken zijn, lacunes, verfschade en andere breuken. Verlijmingen zullen met rv-staal en epoxy gebeuren. Invullingen met Multispachtel en retouches met aquarel.

Een gipsen Vincentius a Paulo: plastisch herstel en retouches

Vincentius_Voor.jpg

Dit gipsen beeld is door iemand anders reeds onder handen genomen, met alle gevolgen van dien... Een agressieve reiniging waardoor verf en polychromie uitgewist werden en slecht plastisch herstel. De uitgewiste polychromie zal worden herdaan, het slechte plastisch herstel worden verwijderd en bijgevuld worden en vervolgens zal plaatselijk worden bijgeretocheerd.

vincentius_voor_na.jpg

Een gipsen Christus afkomstig van de gebouwen van brouwerij Duvel

voor-na.jpg

Dit gipsen beeldje had buiten in een nis gestaan. Er was overal vormelijke schade opgetreden. Bijvoorbeeld aan de vingers, het kleed en de globe. Het plastisch herstel werd uitgevoerd met Multispachtel. Het beeld werd opnieuw gepolychromeerd volgens het onderzoek naar de originele polychromie en werd behandeld opdat het weer buiten kan staan.

Een nieuwe sokkel voor een oud beeld van Leonard Baeken

hoofdNA.jpg

Dit beeld was losgekomen van zijn oorspronkelijke sokkel. De eigenaar wilde een nieuwe sokkel. Deze werd verlijmd met een roest vrij stalen dook en epoxy.

Maquette van het Monument van de Gesneuvelden voor het Museum van Lokeren

reiniging2.jpg

Dit is de maquette voor het monument van de gesneuvelden van Lokeren tijdens WOI. De beeldhouwers die instonden voor het maken van deze maquette en het uitvoeren van het monument waren Rooms en Speiser.  De maquette is gemaakt uit gips en is gepolychromeerd. Het is vervuild omdat het onbeschermd in een depot gestaan heeft. Verder zijn er ook een aantal lacunes. Het beeldje van Jezus was door midden gebroken. Het werd verlijmd met epoxy en een rvs dook. Het volledige kunstwerk werd gereinigd met water en een beetje detergent. Het plastisch herstel zal worden uitgevoerd met multispachtel en geretoucheerd worden met waterverf.

christusNA.JPG

De Christus was gebroken. Hij werd verlijmd met een dookje.Ook zijn hand was beschadigd. Dit werd bijgemaakt met multispachtel. Alles werd geretoucheerd. Zijn aureool werd opnieuw gemaakt in geelkoper.

Precolumbiaans beeldje, verlijming en bijmaken ontbrekende stukken

voor_en_na copy.jpg

St. Leger in plaaster: het bijmaken van een verdwenen hand

LEGER_VOOR.jpg
DSC00096.JPG

Gepolychromeerd heilige Agnes beeld in plaaster, retoucheren en bijmaken van een palmtak

agnes_voor_tijdens2 copy.jpg
agnes_voor_tijdens.jpg

Reclamebeeldje Jacques: oude restauratie verwijderen

jacques voor en na copy.jpg

Dit gipsen beeldje bevat 1 oude restauratie: de wijsvinger. Deze is echter slecht uitgevoerd omdat hij in de foute richting staat. Vormelijk is hij ook niet al te best. De oude herstelling werd verwijderd en voorzien van een nieuwe.

Reclamebeeldje Bitter Velda

negerke-voor-na.jpg

Dit beeldje is verwaarloosd geworden. De polychromie is op vele plaatsen verdwenen. Het werd volledig geherpolychromeerd. Het nieuwe etiket is afkomstig van een HR-scan van een etiket van het Jenevermuseum.

Plaasteren beeld uit het Stedelijk Museum van Sint-Niklaas

Dit gipsen beeldje is van Frans Van Havermaet. Het stelt pastoor de Meerleer voor met twee bejaarden. De arm van het vrouwtje was een oude verlijming. Deze verlijming was losgekomen. Het armpje hing naar beneden. De lijmresten werden verwijderd met een solvent. Er werd een rvs dook voorzien en het armpje werd opnieuw verlijmd. Ook de duim werd bijgemaakt. Nadien werd er opgevuld met Multispachtel en werd er geretoucheerd.

bottom of page